Over ons

Bouwers en aannemers

Welkom op mijn blog over bouwers en aannemers. Ik ben Johan. Sinds ik op pensioen ben heb ik mijzelf toegelegd op het schrijven van mijn informatieve blog. Jarenlang heb ik gewerkt in de bouw en ben ik zelfs een tijdje aannemer geweest. Ik ben dus zeer goed op de hoogte van de werken die men zelf kan uitvoeren alsook de werken waar men beter een aannemer voor in de hand kan nemen. Met deze ervaring wil ik u dan ook helpen te bepalen of u zelf gaat klussen of dat u het werk uitbesteedt. Bouwers en aannemers zijn twee verschillende takken, maar sluiten elkaar niet uit. Veel leesplezier gewenst.

Zoeken

Archief

Tags

Bouwers en aannemers

Bouwmaterialen - door de tijden heen

by Vincent Armstrong

Bouwmaterialen verschillen afhankelijk van de doeleinden. Ze omvatten hout, cement, metalen, glas, bakstenen, betoncomposiet, beton en vele andere moderne materialen, zoals schuim gemaakt d.m.v. polymerisatie. De keuze van bepaald bouwmateriaal hangt af van de kosteneffectiviteit van het bouwproject en andere factoren, zoals milieu en overheidsvoorschriften voor gebruikte materialen.

De meeste gebruikte materialen zijn samengesteld uit natuurlijke stoffen, zoals zand, steen, klei, hout en glasvezel. Andere zijn door de mens gemaakte, synthetische producten. Veel van de gevestigde bouwbedrijven gebruiken deze materialen meestal voor specifieke toepassingen, zoals loodgieterij, dakbedekking, timmerwerk en het creëren van andere structuren voor thuisprojecten.

Hout tegenover beton

Er zijn oneindig veel bouwmaterialen, maar je kunt ze grofweg verdelen in twee categorieën: natuurlijk en synthetisch. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals stenen en baksteen wordt momenteel vervangen doordat velen beton verkiezen en andere composietmaterialen die zijn gemaakt van recyclebare materialen met cement. Beton, opgebouwd uit onder andere zand, grind en cement als bindmiddel, hardt al snel na dat het is gemengd. Het heeft een lage treksterkte en kan worden gehard door gebruik te maken van stalen staven om het gebouw te versterken. Ten slotte is er de uitvinding van glas, schuim, kunststof en keramiek om bouwopeningen te bedekken. In veel landen is het gebruik van hout nog steeds hoog, omdat het het meest bekende bouwmateriaal is voor zowel fundering als dakbedekking. Een houten huis is bovendien bestand tegen alle weersomstandigheden. De meeste moderne bouwmaterialen zijn echter gemaakt van cement en beton die sterker en duurzamer zijn dan elk ander materiaal.

Oud en nieuw

Grote bouwprojecten hebben een techniek ontwikkeld met een intense architectuur en het gebruik van synthetische membranen die kunnen worden gebruikt in elk ontwerp dat huizen een moderne en futuristische uitstraling geeft. Ze worden ondersteund door een systeem van stalen kabels met luchtdruk. Een van de oudste bouwmaterialen zijn rotsen die in bijna alle delen van de wereld beschikbaar zijn en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ze hebben verschillende eigenschappen die ze ofwel geschikt of minder geschikt voor de bouw maken. Een ander materiaal dat wereldwijd wordt gebruikt, is hout dat in veel verschillende soorten voorkomt, Sommige zijn sterker dan andere en ook in de prijs en afwerking kan een groot verschil zitten.

Welk materiaal is nu het beste

Zoals te zien is er door de jaren heen nogal wat veranderd in de bouw. Soms komt men tot de ontdekking dat een bepaald materiaal veel meer voordelen heeft dan men dacht. Op zo'n manier kan een materiaal plotsklaps populair worden. Toch lijken sommige materialen, zoals hout, nooit uit de mode te raken.

Delen