Over ons

Bouwers en aannemers

Welkom op mijn blog over bouwers en aannemers. Ik ben Johan. Sinds ik op pensioen ben heb ik mijzelf toegelegd op het schrijven van mijn informatieve blog. Jarenlang heb ik gewerkt in de bouw en ben ik zelfs een tijdje aannemer geweest. Ik ben dus zeer goed op de hoogte van de werken die men zelf kan uitvoeren alsook de werken waar men beter een aannemer voor in de hand kan nemen. Met deze ervaring wil ik u dan ook helpen te bepalen of u zelf gaat klussen of dat u het werk uitbesteedt. Bouwers en aannemers zijn twee verschillende takken, maar sluiten elkaar niet uit. Veel leesplezier gewenst.

Zoeken

Archief

Tags

Bouwers en aannemers

Plastic en kunststoffen

by Vincent Armstrong

Voor het ontwerpen van de meeste kunststof voorwerpen of onderdelen wordt gebruik gemaakt van de techniek van het kunststof spuitgieten. Daarbij maakt men gebruik van een spuitgietmachine. Spuitgietmachines zijn beschikbaar in verschillende configuraties, zoals een horizontale en een verticale samenstelling. Ongeacht hun vorm maken alle spuitgietmachines gebruik van een stroombron, een injectie-eenheid, een mal- en een klemeenheid. Deze onderdelen zijn nodig om de vier fasen van de procescyclus van het kunststof spuitgieten te kunnen doorlopen.


Een heel kort productieproces

De procescyclus is zeer kort en schommelt tussen de twee seconden en de 2 minuten, afhankelijk van de wanddikte en de complexiteit van het te produceren onderdeel. Ook al is de procescyclus bij het kunststof spuitgieten heel kort, toch worden er telkens vier stappen doorlopen.


De vier stappen van de procescyclus

1. Het klemmen van de mal: Vóór het inspuiten van het kunststofmateriaal in de matrijs moeten de twee delen eerst perfect gesloten worden met een klemeenheid. Elke helft van de matrijs wordt verbonden met de spuitgietmachine.

2. De injectie van de ruwe kunststof: Het ruwe kunststof materiaal, gewoonlijk in de vorm van korrels of poeder, wordt via een trechter in de machine gegoten en klaargemaakt voor injectie in de mal. Tijdens dit proces wordt het materiaal gesmolten door druk en warmte. Vervolgens worden de gesmolten kunststof onder vrij hoge druk in de matrijs gegoten.

3. Het koelen: De gesmolten kunststof begint te koelen zodra het contact maakt met het inwendige matrijsoppervlak. Daar de kunststof snel afkoelt, zal ze stollen in de vorm van het gewenste onderdeel. De matrijs wordt geopend van zodra de ingestelde koeltijd verstreken is.

4. Nadat er voldoende tijd is verstreken, kan het afgekoelde gedeelte uit de matrijs gehaald worden via een uitwerpsysteelm.. Wanneer de matrijs open staat wordt, via een mechanisme, het geproduceerde stuk uit de mal geduwd. Om het uitwerpen van het onderdeel te vergemakkelijken, kan een lossingsmiddel gesproeid worden op de oppervlakken van de vormholte, voor de injectie van het materiaal. De tijd die nodig is om de matrijs te openen en het uitwerpen hangt ook af van de grootte en de aard van het voorwerp.


Wat wordt er zoal vervaardig d.m.v. kunststof spuitgieten

Spuitgieten wordt vooral gebruikt om dunwandige kunststof delen te produceren zoals: behuizingen voor huishoudelijke apparaten, elektronicaonderdelen, elektrische toestellen, dashboards en andere onderdelen voor de auto-industrie. Ook open vaten en bakken worden gemaakt door gebruik te maken van de techniek van het kunststof spuitgieten. Ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals drinkbekertjes, tandenborstels, enzovoort, kunnen dankzij deze industriële techniek heel snel, en in grote hoeveelheden, gemaakt worden.

Tip: kijk op De Jong & Maaskant voor een bedrijf in Haarlem dat zich specialiseert in kunststof productie middels kunststof spuitgieten.

Delen