Over ons

Bouwers en aannemers

Welkom op mijn blog over bouwers en aannemers. Ik ben Johan. Sinds ik op pensioen ben heb ik mijzelf toegelegd op het schrijven van mijn informatieve blog. Jarenlang heb ik gewerkt in de bouw en ben ik zelfs een tijdje aannemer geweest. Ik ben dus zeer goed op de hoogte van de werken die men zelf kan uitvoeren alsook de werken waar men beter een aannemer voor in de hand kan nemen. Met deze ervaring wil ik u dan ook helpen te bepalen of u zelf gaat klussen of dat u het werk uitbesteedt. Bouwers en aannemers zijn twee verschillende takken, maar sluiten elkaar niet uit. Veel leesplezier gewenst.

Zoeken

Archief

Tags

Bouwers en aannemers

Vijver aanleggen: ontijzering grondwater

by Vincent Armstrong

Het probleem van ijzer in het grondwater

In oppervlaktewater, zoals rivieren en meren, wordt bijna nooit opgelost ijzer gevonden. In grondwater uit putten en bronnen is ijzer het meest voorkomende chemisch element. Men gaat ervan dat het op zich geen gezondheidsproblemen veroorzaakt bij de mens, maar het veroorzaakt een slechte geur en een verroeste kleur die zelfs vlekken kan achterlaten op uw kleding. Bovendien bevordert de aanwezigheid van opgelost ijzer de groei van bacteriën aan de binnenzijde van de buizen en de rest van de installatie wat dan uiteindelijk wel ongezond is. Daarom is het belangrijk om het water te laten filteren als u besluit een vijver aan te leggen


Het verwijderen van ijzer door oxidatie en filtratie

In geval het ijzer in het water hoger is dan 0.3 ppm is de opslag niet mogelijk en moet het ijzer eerst fysisch uit het water verwijderd worden. Het verwijderen van opgelost ijzer is een proces in twee fasen: 
• De eerste fase is het oxideren van het opgeloste ijzer en transformeren van oplosbare vorm tot onoplosbare ijzervorm, waarbij de kleine geoxideerde ijzerdeeltjes (roest) worden gesuspendeerd in het water. 
• In de tweede fase is noodzakelijk om de gesuspendeerde deeltjes uit het water te verwijderen. Dit proces wordt vaak gedaan door filtreren. Het succes is volledig afhankelijk van de kwaliteit van het filtratieproces.
Het ijzer kan ook verminderd of verwijderd worden door oxidatie. Er zijn veel methoden voor het oxideren van ijzer maar de meest rendabele, milieuvriendelijkste en meest gebruikte methode is het oxideren van het ijzer door beluchting. IJzer wordt gemakkelijke geoxideerd door atmosferische zuurstof. Een beluchtingssysteem verschaft de opgeloste zuurstof die nodig is om het oplosbare ijzer om te zetten in een oplosbare vorm, zonder het gebruik van chemicaliën. De twee meest gebruikt methodes voor beluchting zijn: het dispenseren van het water in de lucht of het laten borrelen van lucht in het water. andere methodes omvatten het gebruik van kegelvormige beluchters en poreuze stenen. De beluchting moet minstens 20 minuten worden aangehouden voordat het water kan gefilterd worden.


Microvezel filtratie voor de verwijdering van ijzer 

Deze techniek heeft bewezen zeer effectief te zijn in het verwijderen van geoxideerde ijzerdeeltjes die door het oxidatieproces in het water ontstaan zijn. De basiscomponent van deze technologie is een cassette die een filtersysteem bevat gemaakt uit een gegroefde stijve kunststofplaat waarop meerdere lagen textieldraad gewikkeld zijn. Het type en de spanning van de draad, evenals het aantal lagen, bepalen de filter-fijnheid. Het water met het geoxideerde ijzer stroomt door de draden in de groeven naar een verzamelsysteem van waaruit het verder verspreid wordt naar de gebruiker. Het filtersysteem is zodanig ingesteld dat op regelmatige tijdstippen een zelfreinigend proces op gang komt waarbij een krachtige waterstraal de opgevangen ijzerdeeltjes uit de filter verwijdert.


Conclusies

De aanwezigheid van ijzer in het water is een uitdaging waarmee veel gebruikers van grondwater geconfronteerd worden. Wanneer u beslist om een vijver aan te leggen en het ijzer uit het water te halen is het belangrijk om de pro's en contra's van de verschillende systemen te bekijken. Het is ook belangrijk dat u eerst analyseert welke financiële gevolgen en gezondheidsproblemen een verontreiniging van uw vijverinstallatie kan hebben op lange termijn.

Delen